Kat Mülkiyeti Hukuku gayrimenkuldeki birçok dairelerin içinden tek bir dairenin hususi biçimlendirilmiş şeklini tarif eder.
Yasanın çıkış noktası: Medeni Kanun ana gayrimenkulün üzerindeki arsa ile bina arasındaki sorunları nazarı dikkate almaz.
Fakat 19. yüzyıldan beri gayrimenkul alımındaki artışa yükselmesine ayak uydurabilmek ve bütün mülkün tamamını almadan, bu bütünün içinden sadece bir daireye sahip olabilme imkanının sağlanabilmesi için, Kat Mülkiyeti Yasası (WEG) yürürlülüğe konulmuştur.
Esas olan bir arsanın üzerine inşa edilen bir binanın arsa paylarının bağımsız bölümlerine ayrılması ve bu bütünden tek bir daireye sahip olabilmek hususunun sağlanmasıdır. ( Kat irtifakı / Özel mülk). Çoğu zaman bu özel mülkiyet her malike özel kullanım hakları tanır; mesela arabaların park yerleri, binanın çamaşırhanesi, apartmanın boşluğu, merdivenleri veya asansörü gibi. Bu gibi özel yerlerin bağımsız olarak ele alınması, onların bakımı, onarımı ve buralara yapılacak masrafların ayrıca hesaplanması için önemlidir.
Kat malikleri bütünüyle müşterek kat maliklerini oluştururlar.
Böyle ortamlarda birçok malik bir arada yaşadıklarından, buraya belirli kurallar konulması gerekmektedir. Bu müşterek ‘yönetmelik kuralları’ kat malikler toplantısında kararlaştırılır, yürürlüğe sokularak uygulanır. Büyük apartmanlara binanın sorunlarıyla ilgilenmesi için bir yönetici seçilir.
Kat Mülkiyeti Kanunu koyduğu hükümleriyle, ihtiyat akçesi, onarım giderleri, apartmanın yönetimi için çıkan sorunları gibi detaylı sorunları çözebilmek için cevap sunar.
Yinede taraflar arasında bazı can sıkıcı sürtüşmeler çıkabilir.
Bu sürtüşmelerin en önde gelenleri, yeşilliklerin üzerinde oynayan çocuklar, gürültü yapan komşular, bisikletlerin veya çocuk pusetlerinin apartman boşluğuna bırakılması, park yerlerinin haksız yere kullanılması, evcil hayvanların edinilmesi v.s gibi unsurlar teşkil eder.
Böyle sürtüşmelerin oluşmamasını sağlamak, uyumlu bir beraberlik yaşanabilmesi için sizleri
bilgilendirmek ve aydınlatmak, bizlerin görevidir.
Yönetim toplantısının uygun bir biçimde uygulanması için, yönetim kurallarının tanımlanmasında, belirli anlaşmaların yapılmasında ve hukuki soruların yanıtlanmasında gerekli bilgileri vererek, sizlere yardımcı oluruz.
Temas:
Tel.: +49 (0)7156 - 4 35 90
E-Mail:contact@k-kanzlei.de